kliMAT - Handla klimatsmart


Vanliga frågor


Här försöker vi svara på vanliga frågor som ni användare har haft om oss eller om appen.


Q.  Vilka är vi?

Abnormal Solutions Sweden är ett applikationsutvecklingsföretag med säte i Göteborg. Grundarna har bland annat bakgrund inom naturvård och pedagogik.


Q.  Var hämtar appen sin data?

kliMAT bygger på den senaste forskningen och expertkunskapen om olika livsmedels klimatpåverkan. För detta nyttjas enbart betrodda, ekonomiskt oberoende källor såsom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), RiSE, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och WWF. Klimatavtrycket mäts i dessa källor i koldioxidekvivalenter (CO2e). 

Produktdata hämtas från en livsmedelsdatabas som tillhandahålls av extern part. Produktdatabasen innehåller ca 30000 artiklar.


Q.  Hur beräknas och mäts klimatavtrycket?

Klimatavtryck från produktion
I kliMAT används 3 olika betyg; bra (0–5 kg CO2e/kg), medelbra (5–10 kg CO2e/kg) och dåligt (> 10 kg CO2e/kg). Produkter hämtas, analyseras och kategoriseras och får utifrån detta ett betyg.


Klimatavtryck från transporter
Utöver detta analyseras också ursprungsdata, i de fall sådan data finns. Produkter som har sitt ursprung längre bort än 200 mil (Sveriges "längd" bilvägen) får röd transportsymbol i appen, och produkter med ursprung under 200 mil får grön transportsymbol. Det här ska dock inte ses som ett mått på hur klimatvänlig produkten är; det syftar till att ange hur långt produkten transporterats. Vi vet väldigt sällan hur produkten har transporterats, vilket har väldigt stor betydelse för transporteras klimatpåverkan.


Q.  Hur fungerar scanningfunktionen?

När du scannar en produkt registreras produktens streckkod. Den matchas sedan mot produktdatabasen. Får du träff får du del av information om den produktens klimatpåverkan (enligt beräkningarna ovan).


Q.  Kan jag använda appen utomlands?

Appen kan bara laddas ned i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Däremot kan den användas även utomlands. Avgörande för om scanningen fungerar utomlands är om produkten finns i produktdatabasen. Den chansen minskar utomlands, eftersom produktdatabasen innehåller produkter som finns på den svenska livsmedelsmarknaden. Här finns även vissa utländska produkter, men majoriteten är svenska.


Q.  Är ekologiskt alltid klimatsmart?

Ja och nej. Den ekologiska produktionen som sådan är inte alltid bättre ur klimatsynpunkt. Men den gör vår planet bättre rustad att stå emot effekterna av klimatförändringar i framtiden.Hittade du inte det du sökte. Skicka oss gärna ett mail: kontakta@klimatappen.se

Läs vår sekretesspolicy || Läs vår FAQ


Så här kommer du enklast i kontakt med oss

© Abnormal Solutions Sweden

klimatappen.se använder cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.

Läs vår sekretesspolicy
Jag godkänner